Wat is een Passief Inkomen en hoe bouw je dit simpel op?

Mijn aanbeveling voor jou! De nr. 1 Affiliate Marketing beginnerscursus van Nederland & België. (Ruim 20.000 leden zijn je voorgegaan!)

Gemiddelde leestijd: 18 minuten
Wat is een passief inkomen

Door de opkomst van het internet is onze gehele maatschappij veranderd. Nagenoeg alles verloopt tegenwoordig digitaal, waardoor het zakenleven ook een flinke verandering ondergaan heeft. Het is nu bijvoorbeeld voor (jonge) mensen een fluitje van een cent om een eigen digitale onderneming op te starten.

Daarbij is het uiteraard wel wenselijk dat je een goed idee hebt. Ook moet je hard werken, kansen in de markt zien en het geduld behouden. Niet bij alle online verdienmodellen verdien je namelijk vanaf de eerste dag geld. Dat is onder meer het geval bij affiliate marketing.

Affiliate marketing is in de afgelopen tijd uitgegroeid tot één van de populairste online verdienmodellen. Dat is onder meer te danken aan het feit dat je hiermee een passief inkomen op kunt bouwen. Het thema ‘passief inkomen’ staat in dit artikel volledig centraal in combinatie met affiliate marketing. Zo vertel ik onder meer wat een passief inkomen precies is, wat de voordelen van passief inkomen zijn en hoe je een passief inkomen op kunt bouwen. Daarbij bespreek ik óók wat de mogelijkheden van affiliate marketing zijn.

Wat is passief inkomen?

Als je in loondienst bent, krijg je een bepaald salaris per maand. Dit salaris krijg je echter niet zomaar; nee, daar moet je een bepaald aantal uur per week voor werken. Zowel het aantal te werken uren per week als het salaris staan in jouw contract vermeld. Je krijgt dus jouw salaris indien je voldoet aan de tegenprestatie; het leveren van arbeid voor een xx aantal uren per week.

Je krijgt dus geld omdat je een tegenprestatie levert. Lever je deze tegenprestatie niet? Dan krijg je ook jouw salaris niet uitbetaald. Dat is bijvoorbeeld het geval als je ontslag genomen hebt. Vanaf dat moment werk je niet meer voor het bedrijf, waardoor je óók geen inkomen meer krijgt. Dit kan vrij pijnlijk en vervelend zijn als je bijvoorbeeld onverhoopt jouw baan kwijtraakt.

Hoe kun je een passief inkomen opbouwen

Actief inkomen

Bovenstaand voorbeeld is een typerend voorbeeld van actief inkomen. Je krijgt jouw inkomen pas als je daar daadwerkelijk een actieve inspanning voor levert. Dat is ook het geval als je als ondernemer zijnde een bepaald tarief per uur factureert. Des te meer uur je werkt, des te hoger jouw inkomsten komen te liggen. Het is echter ook goed mogelijk dat je niet meer kunt werken, waardoor jouw inkomsten ook dalen tot 0,00 euro per maand. Ook dit is een typerend voorbeeld van actief inkomen.

Het tegenovergestelde van actief inkomen is een passief inkomen. Voor dit inkomen hoef je niet direct een tegenprestatie te leveren, maar je verkrijgt dit inkomen door eerder geleverde inspanningen. Op Wikipedia is de volgende (interessante) definitie over een passief inkomen te vinden:

Passief inkomen is het inkomen dat weinig tot geen moeite kost om te verdienen én eventueel ook om te behouden. Indien je weinig moeite hoeft te doen om dit inkomen vervolgens te laten groeien, spreekt men van een progressief passief inkomen”.

Passief inkomen is dus eigenlijk een terugkerend inkomen. Een inkomen waar je zelf niet steeds opnieuw voor hoeft te werken en ook niet gekoppeld is aan een bepaalde tegenprestatie. In het arbeidsleven is het inkomen voornamelijk gekoppeld aan de geleverde arbeid, maar daar is juist bij een passief inkomen géén sprake van.

Enkele voorbeelden van passief inkomen

Slapend rijk worden; daar komt passief inkomen eigenlijk wel op neer. Je hoeft immers geen directe tegenprestatie te leveren, terwijl je wel een inkomstenbron aan het opbouwen bent. Dankzij passief inkomen is het dus absoluut mogelijk om financieel onafhankelijk te worden. Maar, wat zijn nou typerende voorbeelden van een passief inkomen? Ik heb enkele van deze voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

 • Een passief inkomen door beleggingen in aandelen, obligaties en ETF’s
 • Door de verhuur van vastgoed
 • Inkomsten door affiliate marketing
 • Passief verdienen door het verkopen van online cursussen/trainingen
 • Inkomsten door een goedlopend YouTube kanaal
 • Inkomsten door een goedlopend blog

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een passief inkomen. Mogelijk hebben de laatste twee voorbeelden nog een kleine toelichting nodig. Stel nou dat je een goedlopend YouTube kanaal hebt; je hebt bijvoorbeeld enkele filmpjes die dagelijks door veel mensen bekeken worden.

Ook als deze filmpjes al bijvoorbeeld 10 maanden op YouTube staan, verdien je daar nog steeds geld mee. Dat is althans het geval als tegen die tijd nog steeds mensen naar jouw YouTube filmpjes kijken. De arbeid hiervoor heb je echter al 10 maanden geleden geleverd; toen heb je immers de video opgenomen en op YouTube geplaatst. Indien je in een later stadium nog steeds geld met deze video weet te verdienen, is er dus sprake van een passief inkomen.

Dat is ook het geval als je een goedlopend blog of een affiliate website hebt. Met deze websites blijf je ook maar bezoekers trekken, terwijl je daar geen gerichte arbeid voor hoeft te verrichten. Al met al kan dus gesteld worden dat een passief inkomen op vrij veel manieren verkregen kan worden.

Is het opbouwen van een passief inkomen makkelijk?

In de basis brengt een passief inkomen alleen maar voordelen met zich mee. Iedereen droomt er toch van om slapend rijk te worden. Als je een passief inkomen hebt, verdien je zelfs nog geld als je heerlijk op jouw strandbedje op de Bahama’s ligt te chillen.

Het is echter een feit dat het niet super makkelijk is om een passief inkomen op te bouwen. Dit inkomen weet je pas op te bouwen als je eerst jarenlang onwijs hard gewerkt hebt, veel arbeid geleverd hebt én de juiste keuzes hebt weten te maken. Daarbij is het ook wenselijk dat je meerdere inkomstenbronnen hebt weten te creëren; je wilt niet immers niet bouwen op slechts één inkomstenbron.

Onder aan de streep lukt het dus zeker niet iedereen om een passief inkomen op te bouwen. Daarentegen biedt het internet hedendaags toch onwijs veel mogelijkheden om wél een passief inkomen op te bouwen. Zou jij ook ontzettend graag een passief inkomen op willen bouwen? Dan is het verstandig om het volgende te onthouden: succes komt nooit zomaar jouw kant op waaien.

Als je écht een passief inkomen op wilt bouwen, moet je daar écht heel hard voor werken. Je moet niet voor één maandje heel hard werken, maar echt enkele maanden tot jaren lang heel hard werken. Tijdens die jaren verdien je mogelijk niet al te veel, maar dat haal je in een later stadium dubbel en dwars in.

Daarnaast moet je ook bereid zijn om risico’s te nemen. Als je echt succesvol wilt zijn, gaat dit simpelweg altijd gepaard met de nodige inzet en het nemen van de nodige risico’s. Alleen op die manier ben je echt in staat om een passief inkomen op te bouwen.

Een passief inkomen opbouwen met affiliate marketing

Heb jij interesse om een passief inkomen op te bouwen? Logisch; daar droomt immers iedereen van. Door de jaren heen zijn er meerdere online verdienmodellen tot stand gekomen waarmee je echt een passief inkomen op kunt bouwen. Wat het beste online verdienmodel daarvoor is? Zonder enige twijfel biedt affiliate marketing hier veel mogelijkheden voor.

In het restant van dit artikel lees je meer over affiliate marketing. Zo vind je informatie over wat affiliate marketing precies is, hoe je hiermee een passief inkomen op kunt bouwen en wat je nodig hebt om hier echt succesvol mee te worden.

Affiliate marketing
Affiliate marketing

Beoordeling door Alex,

09 nov 2020
5

Als je met affiliate marketing aan de slag wilt gaan, moet je rekening houden met de nodige concurrentie. Je bent namelijk niet de enige die met affiliate marketing bezig is. Je moet dus altijd beter dan jouw concurrenten zijn en dat doe je onder meer door héél veel inzet en doorzettingsvermogen te tonen.

Wil jij direct goed van start gaan? Bekijk dan de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard!

Wat is affiliate marketing precies?

Als affiliate marketeer start je met een eigen affiliate website. Op deze website promoot je de producten/diensten van andere partijen. Uiteindelijk is het hierbij de bedoeling:

 • Dat jij bezoekers op jouw website warm weet te maken voor de aanschaf van een bepaald product/dienst
 • Dat deze bezoekers op jouw affiliate link klikken en daarmee uitkomen op de website van de verkopende partij
 • Dat deze bezoekers op de website van de verkopende partij uiteindelijk het betreffende product kopen

Indien bovenstaande punten doorlopen worden, krijg jij daar een commissie voor. Jij hebt er immers voor gezorgd dat de bezoeker op de website van de verkopende partij terechtgekomen is. Als beloning krijg je hiervoor een bepaalde commissie; in veel gevallen is dat een bepaald percentage van de orderwaarde.

Passief inkomen met affiliate marketing praktijkvoorbeeld:

Klaas heeft een website over doe het zelf klussen. Op deze website plaatst hij waardevolle informatie over doe het zelf klussen in en om het huis. Aan deze informatie voegt hij toepasselijke producten toe waarin klussers zeker interesse hebben. De bezoekers die vervolgens via zijn pagina een aankoop doen brengen commissie op voor Klaas. Dit werk voor Klaas zo goed dat hij besluit om meer en gerichtere websites te maken. Hierdoor schieten zijn verdiensten omhoog!

Naarmate je meer en meer orders op deze manier weet te scoren, lopen de inkomsten behoorlijk hoog op. Bijkomend voordeel daarbij is dat je zelf amper kosten hebt. Je hoeft immers geen dure voorraad aan te houden, je hoeft geen tijd te besteden aan de klantenservice en je hebt ook niks van doen met verzendingen en retourneringen.

Nee, in de basis fungeer je eigenlijk als een doorgeefluik/tussenpersoon. Jij stuurt de bezoekers van jouw website door naar de website van de verkopende partij, waarop de bezoeker uiteindelijk het gewenste product kan bestellen. Mocht dat op die manier lukken, profiteren drie partijen hiervan:

 • De bezoeker koopt het door hem/haar gewenste product
 • De verkopende partij heeft weer een extra order gescoord
 • Jij krijgt, als affiliate marketeer, ook een bepaalde commissie

Hoe kun je met affiliate marketing een passief inkomen opbouwen?

Bij affiliate marketing is het wenselijk dat je zoveel mogelijk bezoekers op jouw website aan weet te trekken. Als je dat voor elkaar krijgt, is de kans groot dat je ook veel orders weet te scoren. Maar, hoe kom je nou aan veel bezoekers? Dat doe je onder meer door op de juiste manier te adverteren en door een hoge ranking binnen Google te verkrijgen.

Indien je een hoge ranking binnen Google hebt, komen de bezoekers vanzelf wel naar jouw website toe. Je hoeft daar in de basis weinig arbeid voor te verrichten, terwijl de commissies wel vanzelf jouw kant op komen. Als je eenmaal een succesvolle affiliate website opgezet hebt, heb je hier eigenlijk geen omkijken meer naar. Er komen vanzelf bezoekers op jouw website en jij krijgt vanzelf de commissie uitbetaald.

Heb je eenmaal één succesvolle affiliate website gecreëerd? Dan kun je dit trucje makkelijk ontelbaar vaak gaan herhalen. Je kunt moeiteloos jouw digitale business opschalen en allerlei nieuwe affiliate websites opstarten. Als je dit op de juiste manier weet te doen, weet je opeens via bijvoorbeeld 10 affiliate website commissies op te strijken.

Moraal van het verhaal: als jouw affiliate website eenmaal winstgevend is, heb je er bijna geen omkijken meer naar. Je geniet daardoor van een passief inkomen, terwijl je jouw business dus ook relatief makkelijk op kunt schalen.

Wat heb je nodig om een passief inkomen met affiliate marketing op te bouwen?

Allereerst heb je een goed onderwerp nodig. Als je bijvoorbeeld sneakers via jouw affiliate website gaat promoten, heb je te maken met onwijs zware concurrenten. Van deze concurrentie ga je het niet winnen, aangezien dergelijke partijen een ongekend marketingbudget hebben. Daar kun je simpelweg niet tegenop werken.

Kies dus voor een origineel onderwerp en kies bij voorkeur voor een niche. Binnen die niche kun je al snel marktleider worden, waardoor je alle bezoekers naar jouw website weet te trekken. Vervolgens heb je een converterende website nodig (kun je makkelijk zelf maken) en het nodige geduld. Pas na enkele maanden ga je namelijk écht geld verdienen met affiliate marketing.

Om echt een passief inkomen op te kunnen bouwen, ben je al snel enkele maanden tot jaren bezig. Tijdens deze periode moet je onwijs hard werken, nieuwe kansen tijdig inzien en jouw business zien op te schalen. In de meeste gevallen ga je dit niet halen met vier uurtjes werk op een dag.

Nee, mensen die op dit moment van een passief inkomen genieten, hebben daar in het verleden onwijs hard voor gewerkt. Daar plukken zij nu de vruchten van, aangezien zij op dit moment van hun passieve inkomen genieten.

Geduld, doorzettingsvermogen en onwijs veel discipline zijn dus altijd vereist. Beschik je hier stuk voor stuk over? Dan heb je eigenlijk goud in handen. Lees je goed in over affiliate marketing, volg een affiliate marketing cursus en zoek op het internet naar succesvolle voorbeelden. Als je eenmaal alle kennis in huis hebt, kun je de eerste stappen gaan zetten naar een passief inkomen. Onthoud wel dat je hier onwijs hard voor moet werken en dat eigenlijk níks zomaar jouw kant op kunt waaien. Veel succes met het opbouwen van een passief inkomen!

Een praktische cursus. Ik heb veel geleerd in korte tijd. De affiliate marketing cursus is overzichtelijk ingedeeld en makkelijk te volgen. De begeleiding vind ik top en inmiddels staat mijn eerste affiliate website online. Super leuke cursus met uitstekend lesmateriaal. Zonder deze cursus had ik nooit bereikt wat ik nu heb opgebouwd!

Shelly
Bekijk hier de affiliate marketing cursus!

Hoe kun je het béste een passief inkomen opbouwen?

Goed je weet nu wat de passief inkomen betekent en hoe je een passief inkomen voor jezelf kunt gaan realiseren. Mijn advies is om de onderstaande digitale cursus te gaan volgen. In deze cursus kom je precies te weten hoe je winstgevende affiliate websites kunt maken. Alles word je van begin tot eind voorgedaan in deze geweldige cursus.

Om de affiliate marketing cursus te volgen heb je geen kennis, ervaring of wat dan ook nodig. De cursus is zo opgebouwd dat iedereen dit kan (op)volgen. Inmiddels is deze digitale cursus al bijna 10.000 keer gedownload. Dat zegt wel genoeg dat er zoveel mensen een passief inkomen willen realiseren, nu jij nog?

Passief inkomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij makkelijk geld verdienen op internet? Complete Uitleg + Tips!

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close